Για μια ανοιχτή, μαζική και με χρονική διάρκεια καμπάνια ενάντια στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών με στόχους: το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, την κατάργηση της μακρόχρονης κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα, την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές (π.χ. πρόσφυγες από τη Σύρια), και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης ιατρικών και νομικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων. Η καμπάνια είναι ανοιχτή σε κάθε πολιτικό και κοινωνικό χώρο, αλλά και ευαίσθητο απέναντι στο ζήτημα πολίτη, συμπεριλαμβάνει προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες και στέκια, συγκροτείται πανελλαδικά, απευθύνεται στο διεθνές κίνημα, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου και της Βόρειας Αφρικής, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης και, παράλληλα, οικοδομεί προϋποθέσεις κινηματικής δράσης, δεν λειτουργεί «διά αντιπροσώπων», αλλά με συνελευσιακή διαδικασία, με στόχο τη δημιουργία ανοιχτών πρωτοβουλιών τουλάχιστον στις περιοχές που υπάρχουν κέντρα κράτησης.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

10/06/2014: Απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης Κορίνθου

- Εφημερίδα των Συντακτών - http://www.efsyn.gr -

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για την επ' αόριστο παράταση της κράτησης πέραν του 18μηνου.


Σε απεργία πείνας κατέβηκαν από τη Δευτέρα, 9 Ιουνίου, οι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων της Κορίνθου, διαμαρτυρόμενοι για την επ' αόριστο παράταση της κράτησης πέραν του 18μηνου, του ανώτατου ορίου που προβλέπει ο νόμος για εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η επ' αόριστο παράταση της κράτησης θεσπίστηκε με υπουργική απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αμφισβητούμενης νομικής επιχειρηματολογίας. Πρόσφατα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως η παράταση της κράτησης «δεν ερείδεται σε κάποια νομοθετική διάταξη» και αποφάσισε την απελευθέρωση Αφγανού, που κρατούνταν παρότι είχε συμπληρώσει 18 μήνες εγκλεισμού.
«Με τη συστηματική και επ’αόριστον κράτηση η ελληνική κυβέρνηση μας σκοτώνει. Μας τρώνε τις ζωές μας και σκοτώνουν τα όνειρα και τις ελπίδες μας μέσα σε φυλακές. Και όλα αυτά τη στιγμή που κανείς από εμάς δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα», αναφέρουν οι απεργοί πείνας της Κορίνθου.
«Ξεκινήσαμε απεργία πείνας από χθες, ούτε φαί , ούτε νερό, ούτε τίποτα. Εμείς λέμε το πρωί στην αστυνομία καλημέρα, και ακούμε από αυτούς «μαλάκα».  Δεν έχουμε καθαρό νερό, δεν έχουμε καθαρό φαί, έχουμε αρρώστους δεν τους πηγαίνουν νοσοκομείο. Είναι πολύ δύσκολα. Θέλουμε να μας αφήσουν ελεύθερους, αν δεν το κάνουν θα πεθάνουμε εδώ. Δεν έχουμε κάνει κανένα έγκλημα για να μας κρατάνε μέσα, δεν έχουμε σκοτώσει κανένα», ακούγεται κρατούμενος απεργός πείνας σε επικοινωνία του με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:

«Εδώ και ενάμισι χρόνο (από τον Αύγουστο του 2012) πολλοί μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα συνελλήφθησαν από τις ελληνικές αρχές. Οι μαζικοί έλεγχοι και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν ρατσιστικά και βίαια. Μεταφέρθηκαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα στα κέντρα κράτησης. Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες για τις άσχημες καταστάσεις που εμείς, όλοι αυτοί οι πρόσφυγες, περάσαμε, το μόνο μας λάθος ήταν ότι δεν είχαμε ένα κομμάτι χαρτί.
Οταν άνοιξαν τα κέντρα κράτησης, η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο η μέγιστη περίοδος κράτησης προσφύγων ήταν έξι μήνες. Επειτα αύξησαν την περίοδο κράτησης σε ένα χρόνο, ύστερα σε ενάμισι χρόνο και σήμερα αυτή είναι η μέγιστη περίοδος που ο ελληνικός νόμος επιτρέπει.
Αλλά έπειτα, ξαφνικά, πριν λίγες εβδομάδες αύξησαν επιπλέον την διάρκεια κράτησης σε επ’αόριστον κράτηση!!! Αυτή η κίνηση ήταν μια ρατσιστική απόφαση. Είναι αδικία. Ο μόνος σκοπός αυτής είναι να σταματήσει εμάς τους πρόσφυγες να ερχόμαστε στην Ελλάδα, εμάς που αναγκαστήκαμε ν’αφήσουμε τις χώρες μας γιατί υποφέραμε. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να υποφέρουμε στην Ελλάδα.
Με τη συστηματική και επ’αόριστον κράτηση η ελληνική κυβέρνηση μας σκοτώνει. Μας τρώνε τις ζωές μας και σκοτώνουν τα όνειρα και τις ελπίδες μας μέσα σε φυλακές. Και όλα αυτά τη στιγμή που κανείς από εμάς δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα.
Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας: τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Κυρίως αυτοί που έχουν μείνει ήδη πάνω από 18 μήνες, βρίσκονται σε μια φοβερά άσχημη κατάσταση και χρειάζονται απελπισμένα βοήθεια και στήριξη.
Σήμερα, 9/6/2014 εμείς που κρατούμαστε στο κέντρο κράτησης Κορίνθου ξεκινήσαμε απεργία πείνας. Νιώθουμε μια τεράστια πίεση λόγω της άγνοιας αναφορικά με το μέλλον μας. Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην παράνομη παράταση άνω των 18 μηνών της διάρκειας κράτησής μας».

ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


«Δεν μας νοιάζει αν πεθάνετε»... απαντάνε φύλακες αστυνομικοί

Σε μαζική απεργία πείνας προχώρησαν από την Δευτέρα 9 Ιούνη εκατοντάδες μετανάστες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου.

Απευθύνουν κραυγή διαμαρτυρίας με ηχητική ανακοίνωση που έδωσαν στην ΚΕΕΡΦΑ σήμερα Τρίτη 10 Ιούνη.

Καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς φύλακες και πάνω από όλα την παράλογη κράτηση τους που ξεπερνάει τους δεκαοκτώ μήνες.

Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας την ώρα που οι αστυνομικοί τους λένε: «Δεν μας νοιάζει αν πεθάνετε».

Εκρηκτική είναι η κατάσταση και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατούμενων προσφύγων, να κλείσουν τα ρατσιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να τους δοθούν έγγραφα αμέσως.

Ένωση Μεταναστών Εργατών
Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Δ.Αγγ.
ONLINE ΕΚΔΟΣΗ 

http://www.efsyn.gr/?p=204873

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου