Για μια ανοιχτή, μαζική και με χρονική διάρκεια καμπάνια ενάντια στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών με στόχους: το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, την κατάργηση της μακρόχρονης κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα, την άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές (π.χ. πρόσφυγες από τη Σύρια), και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης ιατρικών και νομικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων. Η καμπάνια είναι ανοιχτή σε κάθε πολιτικό και κοινωνικό χώρο, αλλά και ευαίσθητο απέναντι στο ζήτημα πολίτη, συμπεριλαμβάνει προσφυγικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες και στέκια, συγκροτείται πανελλαδικά, απευθύνεται στο διεθνές κίνημα, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου και της Βόρειας Αφρικής, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης και, παράλληλα, οικοδομεί προϋποθέσεις κινηματικής δράσης, δεν λειτουργεί «διά αντιπροσώπων», αλλά με συνελευσιακή διαδικασία, με στόχο τη δημιουργία ανοιχτών πρωτοβουλιών τουλάχιστον στις περιοχές που υπάρχουν κέντρα κράτησης.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

28/05/2014: Παράνομη η επ'αόριστον διοικητική κράτηση αλλοδαπών έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών


Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ 2255/23.5.2014 απόφαση του, στο πλαίσιο της διαδικασίας αντιρρήσεων κατά κράτησης που κατατέθηκαν και υποστηρίχθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), έκρινε ότι η επ’ αόριστον κράτηση αλλοδαπού, υπό το πρόσχημα της επιβολής -μετά τη 18μηνη κράτηση-  μέτρου υποχρεωτικής διαμονής σε κέντρο κράτησης, δεν είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία.

Η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει την έντονη κριτική που έχει εκφραστεί σχετικά με την υπ’αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία συνυπέγραψε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθιστώντας την έτσι υποχρεωτικά εφαρμόσιμη από τη Διοίκηση, καθώς η πρακτική της επ’ αόριστον κράτησης υπηκόου τρίτης χώρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του εθνικού, κοινοτικού και διεθνούς δικαίου που εκθέτει τη Διοίκηση σε παράνομες και συνεπώς ελέγξιμες πρακτικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δικαστήριο «το περιοριστικό μέτρο που επιβλήθηκε στον αντιλέγοντα αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση της κρατήσεως του», η κράτηση πέραν των 18 μηνών «δεν ερείδεται σε κάποια νομοθετική διάταξη» και συνεπώς πρέπει να αρθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών αποτελεί ένα μέτρο το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Ότι οι διοικητικά κρατούμενοι, ζουν σε συνθήκες χαρακτηρισμένες από διεθνείς οργανισμούς και το ΕΔΔΑ ως απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Ότι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, εξαιτίας της ανεπαρκούς δωρεάν νομικής συνδρομής.

Με βάση τα ανωτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να θέσουν τέρμα στην πρακτική της επ’ αόριστον κράτησης και να σεβαστούν τις εγγυήσεις που επιβάλλει η εθνική, κοινοτική και διεθνής νομοθεσία.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

04/05/2014: Οι «Αγάπη Ρε+» σε έναν ραδιομαραθώνιο 12 ωρών στον Αθήνα 9.84 «για να μη γίνει ο κόσμος φυλακή»

http://www.athina984.gr/liveplayer/athina984.html


Οι «Αγάπη Ρε+» σε έναν ραδιομαραθώνιο 12 ωρών στον Αθήνα 9.84 «για να μη γίνει ο κόσμος φυλακή»

Την Κυριακή 4 Μαϊου, από τις 10.00 το πρωϊ μέχρι τις 22.00 το βράδυ, η μουσική πρωτοβουλία αλληλεγγύης «Αγάπη Ρε+» θα βρίσκεται στον «Αθήνα 9.84» παρέα με εκλεκτούς φίλους.
Συγκεκριμένα:
Θέμης Καραμουρατίδης-Μαριέττα Φαφούτη (10.00-12.00)
Σπύρος Γραμμένος-Γιώργος Καραδήμος-Radiosol (12.00-14.00)
Κωστής Μαραβέγιας-Γεράσιμος Ευαγγελάτος (14.00-16.00)
Φοίβος Δεληβοριάς-Μανώλης Φάμελλος (16.00-18.00)
Στάθης Δρογώσης -Νατάσσα Μποφίλιου (18.00-20.00)
Όλοι μαζί (20.00-22.00)

Θα γίνουν ραδιοφωνικοί παραγωγοί για 12 ώρες, προσπαθώντας να ενημερώσουν και να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιήσουν και να ζητήσουν βοήθεια σχετική με ένα θέμα, για το οποίο τα Μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης δείχνουν ως τώρα ύποπτη αδιαφορία και ουδετερότητα: τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών-Προσφύγων που λειτουργούν σε διάφορα σημεία της Ελλάδος. Μαζί μ’αυτό, θα συζητήσουν και για άλλα θέματα που άπτονται του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.

Σκοπός του αυτοσχέδιου αυτού Ραδιομαραθώνιου η συγκέντρωση χρημάτων που θα μεταφραστούν σε αγαθά και παροχή βοήθειας σε κρατούμενους μετανάστες στα 2 πιο μεγάλα στρατόπεδα κράτησης στην Κόρινθο και στη Μυτιλήνη καθώς και σε ενίσχυση του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το οποίο έχει στήσει κοινότητες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Μαζί με τους «Αγάπη Ρε+» θα είναι πολλοί φίλοι που έχουν κάτι να πουν (από τελείως διαφορετικές σκοπιές) επί του θέματος.
Μεταξύ άλλων, θα έχουν μαζί τους τον συνώνυμο του ελληνικού ραδιοφώνου Γιάννη Πετρίδη (που θα διαλέξει για αυτούς τα ωραιότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ για τη φυλακή), τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, τον διδάκτορα φιλοσοφίας Θεοφάνη Τάση, τον blogger «Πιτσιρίκο», την Μαργαρίτα Μυτιληναίου (που εκτός του ραδιοφωνικού της έργου, στηρίζει δημιουργικά εδώ και χρόνια τις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ), την δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ.

Στο τελευταίο δίωρο θα μιλήσουν για το θέμα, μέσα απ’αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: το ζωντανό τραγούδι.

Στο ενημερωτικό σκέλος των εκπομπών θα τους βοηθήσουν πολύτιμα οι δημοσιογράφοι του «Αθήνα 9.8» Ελευθερία Κουμάντου, Γεωργία Μπόχτη, Φωτεινή Κοκκινάκη και Μάγδα Μπουλούκου, ενώ στο μουσικό οι Αριστέα Γιάννου και Κάτια Παυλίδου.

Το πλήρες πρόγραμμα των καλεσμένων και ο τρόπος με τον οποίον θα συνεισφέρουν οι ακροατές θα ανακοινωθούν «στον αέρα».
Καλή ακρόαση και συμμετοχή!
https://www.facebook.com/AgapiReMaggiore?ref=hl

Πως μπορείτε να υποστηρίξετε?

Για το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ:
Με μήνυμα πληκτρολογείτε ΚΕ και το στέλνετε στο 54345
Η χρέωση ανά sms είναι: 3,62 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
ή τηλεφωνείτε: ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ στο: 9011 405 480
mediatel σταθ. 2,46€/κλήση – κιν.3,10€/κλήση (με ΦΠΑ)
Γραμμή παραπόνων: 214 214 8020

ή κάνετε κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα, λογαριασμός δωρεών: 11029602650

Για το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών:
Με μήνυμα, πληκτρολογείτε ΔΙΚΤΥΟ (DIKTYO) και το στέλνετε στο 54345. Η χρέωση ανά sms είναι: 3,62 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

ή κάνετε κατάθεση στην Τράπεζα Πειραιώς: 5080-029407-250

Οι γραμμές ανοίγουν 4 Μαΐου στις 10.00 και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 00.00.